Skip to content

Afschriften beheren met BNP Paribas Fortis PC Banking

Aan de geachte persoon die bij www.bnpparibasfortis.be de berichten verstuurd via de web applicatie, behandelt.

Eerder deze week wou ik mijn bankafschriften downloaden. Ik doe dit niet vaak, maar gezien ik deze uitsluitend digitaal bewaar, heb ik er geen nood om dit vaak te doen. Ik kreeg echter de melding dat er “te veel afschriften waren” en dat men ze mij zou opsturen en ik hiervoor kosten moet betalen. Vandaag kreeg ik per post 16 enveloppen met afschriften. Ik heb hier verschillende problemen mee.

 1. Ik begrijp niet hoe er ‘te veel” afschriften’ kunnen zijn, er is mijns inziens geen limiet op het aantal pagina’s van een pdf document.
 2. Ik heb via mijn kantoor reeds eerder uitdrukkelijk uitgelegd steeds afschriften digitaal te willen.
 3. Heel mijn klassement is digitaal. Terwijl dit PDF document in A4 formaat is, met per pagina 2 afschriften zijn deze op papier in het typische kleine formaat 1/4 A4.

Gelieve

 • mij de betreffende afschriften digitaal te bezorgen.
 • mij geen kosten aan te rekenen
 • te onthouden dat ik nooit papieren afschriften wil.

Tot hier de feedback die ik in het formulier, die maximum 1000 karakters aanvaardt, kon tikken. De rest volgt in het volgende bericht:

Aansluitend bij mijn vorig bericht wil nog twee problemen aankaarten die ik al langer ondervind in verband met het beheer van afschriften:

 1. Het formaat. Het kleine kwart-A4 formaat is onoverzichtelijk. Zelfs op papier is het terugvinden van informatie hiermee een administratieve klus die hoofdpijn geeft, maar digitaal is het groeperen van 2 afschriften op een A4 formaat compleet onoverzichtelijk.
 2. Het downloaden van afschriften via de web banking applicatie kan niet anders dan voor alle rekeningen die aan het contract verbonden zijn, en niet rekening per rekening. Hiermee bekomt men op jaarbasis dan een verzameling van pdf documenten, 1 pdf per download sessie, en elk document bevat dan alle afschriften van alle rekeningen uit die periode; idem met rekeningen op volmacht, zonder hoofdbeheerder te zijn.

Het beheren van afschriften is een zeer archaïsche gebeurtenis. Ik hoop dat dit snel verholpen wordt.

NB: 1000 tekens is heel weinig om met mijn bank te communiceren.

Op drie jaar tijd is er nog niets veranderd. Maar een nieuwe website voor mobile banking, daar kan wel werk van gemaakt worden. Da’s hip natuurlijk. Misschien is het kwart A4 formaat daar nog net goed voor.

3 Comments

 1. m wrote:

  Ik heb hetzelfde probleem al proberen aan te kaarten bij Argenta:

  (ik)Bestaat de mogelijkheid om alle betalingen gedaan in één jaar op één rekeningnummer in één keer te downloaden?

  (Argenta)Dat is nog een systeem dat we hebben overgenomen van ons vorig internetbankieren.
  Dit wordt hopelijk weggewerkt tegen een volgende release van het programma, maar dat is niet zeker.
  Die release staat gepland voor tijdens of na maart van 2010.
  Voorlopig bestaat hier geen oplossing voor en kan u enkel een lijst downloaden per veertig verrichtingen.

  Ook kan ik u zeggen dat de Excel bestanden geen afschriften zijn.
  Uw oude uittreksels kan u krijgen via het menu “Vorige uittreksels”.
  Die kan u krijgen in HTML of PDF formaat (aan te passen via “Mijn abonnement” -> “Uittreksels”) en worden opgesplitst in bestanden van telkens maximum tien pagina’s.

  (we zijn ondertussen oktober 2010 en er is nog niets gebeurd)

  Sunday, October 10, 2010 at 17:09 | Permalink
 2. Iggy wrote:

  De online afschriften van Fortis zijn nog altijd de A6 blaadjes die je via de automaten krijgt. Alleen krijg je er nu 2 op één blad. Zo te zien hebben ze zelfs de test voor het aantal pagina’s niet uitgezet. (Voor een automaat in het kantoor is dat nog begrijpelijk, maar voor de PDF simpelweg belachelijk.)

  Ik heb een heel archief van kleine uittreksels (verzameld via de kantoren). Als ik zelf wil afdrukken, passen ze niet meer in dat mapje. Dus stop ik nog altijd om de 14 dagen bij het kantoor om daar mijn briefjes uit de automaat te halen.

  Sunday, October 10, 2010 at 21:46 | Permalink
 3. Luc wrote:

  Ik vind KBC online nog altijd een redelijk ouderwets ding, maar de functionaliteit van hun afschriften is dit jaar ENORM verbeterd. 8 jaar archief online op te vragen (oudere dingen met een paar uur vertraging) én eindelijk van die belachelijke A6 formaatjes af. Misschien eens klagen bij Fortis dat de concurrentie het beter doet. 😉

  Tuesday, October 12, 2010 at 19:11 | Permalink