Geblaat zonder wol

Vincent van Adrighem deed me huiveren. Enfin, althans zijn post over overheidsdiensten die wel nog trouw het ware Microsoft pad volgen. Die vormen tegenwoordig een uitstervend ras.

O Richard, vergeef het hen (yeah, right), want ze weten niet wat ze doen.

Als je het einde van die reactie leest, dan weet je eigenlijk genoeg:

Tenslotte adviseer ik u de instellingen te controleren in uw firewall of virusscanner. Hiermee kunt u in de meeste gevallen eventuele problemen voorkomen.

Wie zo’n een beetje support doet weet het al. Anti-virus! Een ongelooflijk dankbaar gegeven voor iedere leverancier van applicaties. ‘t Is de schuld van de beestjesjager meneer. Ja, tinternet is gevaarlijk meneer.

En ze hebben nog gelijk ook: de kans dat er iets fout loopt door het gebruik van Anti-virus is tegenwoordig groter dan dat je daadwerkelijk met een virus infectie zit. Van verdwijnende Exchange databases, over INACCESSIBLE_BOOT_DEVICEs, performantieproblemen, producties die plat gaan of gewoon een falende backup. Alhoewel, ik overdrijf, op Windows heb je geen AV nodig om problemen te hebben met falende backups.

Enkele weken geleden was het weer zo ver. Ik moest even een applicatie bekijken die sinds die nieuwe versie beretraag was. De klant vroeg me om te kijken of er geen probleem was met, je raadt het, antivirus. Want dat had de software leverancier hem aangegeven als Grote Boosdoener voor het performantieprobleem sinds de nieuwe versie.

Laten we wel even vergeten dat (1) de vorige versie van die applicatie onder DOS draaide, en men daar vrolijk, snel en responsief met het toetsenbord kon werken om de vele maandelijkse personeelsgegevens in te voeren. Verder (2) draait de nieuwe aan huidige standaarden voldoende applicatie proudly powered by ASP.NET en IIS, via madam van de personeelsdienst haar browser. De inherente traagheid van een web app wil ik nog even door de vingers zien. Maar dat madam bij iedere return submit even moet wachten zal wel niets te maken hebben met (3) het feit dat de .asp pagina een COBOL runtime oproept? Zou die Cobol code wel gehercompileerd zijn vraag ik me dan af. Nah, dat gaat het verschil wel niet maken zeker.

Maar goed, als je niet beter weet – of je klant niet beter weet – dan maak je wel alles klaar. Doet me trouwens denken aan die sessie die Microsoft enkele maanden geleden organiseerde bij een Gold Partner. SQL 2005 en OpenXML waren toen al hot topics. Het Opendocument formaat is proprietair, beste vrienden en vriendinnen, dus laat u niets wijsmaken. (parafrase maar werd verder letterlijk verkondigd!) Breaking Windows maar niet de eigen ruiten hoor. Wat voor gedraging is dat nu? Monopolistisch of gewoon business as usual?

Nu we toch over over open formaten hebben. Innoveren, uiteraard. Daar is Open Office al mee bezig sinds versie 1.0. Velen zijn het al vergeten, maar daar was dat toen nog net iets anders dan het Oasis ODF. Een XML body, met attachments in een zipfile. En je kon die zelf unzippen en het fotootje uithalen. Da’s al wat anders dan ASCII art. Dan evolueerde dat naar ODF. En nu komt dus Microsoft met OpenXML. Innovatie dankzij volledige ondersteuning van Office. Fun will now commence!