Gerechtsdeskundige & Informatica

Heuglijk nieuws gekregen van de postbode vandaag. Vijftien jaar na de vorige poging ben ik er toch nog in geslaagd om een Universitair diploma te behalen – weliswaar in een andere materie dan toen.

En voor wie deze materie onverwacht vindt, toch een woordje uitleg. Het betreft een opleiding “Inleiding tot het recht voor gerechtsexperts”.
Een gerechtelijk deskundige is iemand met specifieke kennis inzake een bepaalde (technische) materie, en die door een rechtbank aangesteld wordt om technisch advies te geven, wanneer de rechter niet bij machte is die zaken, door hun techniciteit, zelf te beoordelen. Gerechtsdeskundige Informatica dus.

Het is met andere woorden een opleiding over de aspecten van de rechtsvoering, relevant voor een gerechtelijk expert. Zie dit dus als een aanvulling bovenop de technische kennis die iemand binnen zijn beroep vergaard heeft. Voor een techie die zich ook interesseert in de gerechtelijke macht een interessante zaak. En zeker binnen de informatica is dit nog relatief onontgonnen terrein – toch vergeleken met pakweg den bouw, of de Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.

Als je het belangrijkste hiervan wil onthouden, weet dan dat het gaat over de regels die bepalen hoe een deskundige objectief en met respect voor de rechten der diverse partijen – t.t.z. op tegenspraak – dient te handelen!

Meer info over mijn diensten hieromtrent vindt u hier!