Software licenties zijn kunstmatig

OSNews titelt Consumers cannot run home versions of Windows Vista as virtual machines because virtualization is not mature enough for broad adoption, says Microsoft. They claim “that consumers don’t understand the risks of running virtual machines, and they only want enterprises that understand the risks to run Vista on a VM”.

Typisch de sfeer die Microsoft en zijn vazallen uitstraalt. De stroeve redenering dat consumers niet aan virtualisatie doen, en enkel bedrijven dat doen. En per definitie moeten prosumers en bedrijven dus een duurdere pro licentie kopen. Dat de Home versie in sommige gevallen volstaat, doet niet ter zake.

Een mooie illustratie van hoe onnatuurlijk de typisch betalende en closed source software licenties zijn. Wie af en toe met die mannen samen zit (en op mijn golflengte zit) zal dat gevoel wel kennen. Het gaat er hem niet zozeer om hoe je de klant het beste helpt om een passende IT infrastruktuur op te zetten, maar wel over hoe je hem zo snel mogelijk wegwijs maakt in de diverse licentie politieken en welke licenties hij nodig heeft moet kopen. De nieuwe-outlook-is-uit-snel-iedereen-overtuigen politiek. Marketing drones die in hun eigen software business baden, niet in die van hun klanten.

Maar ik laat me weer gaan. Straks krijg ik weer te horen dat ik niet in de hand die me voedt mag bijten. Wat onzin is, mijn klanten voeden mij, niet de software leveranciers.