Another two happy Ubunteros

De avond uitgetrokken om twee mensen bij te staan bij setup van Ubuntu. Categorie pc-freak met prepensioen. Nieuwsgierig en genoeg tijd. Via de fantastische zorgen van het ubuntu-be team hadden deze op een beurs een Ubuntu 6.10 cd meegekregen.

Eigenlijk lang geleden dat ik nog eens een hele default setup moest uitvoeren. Ik had nog het meest moeite om terug uit te vissen waar bepaalde instellingen moesten gebeuren. Want in tegenstelling tot Windows, doe je zoiets gewoonlijk maar 1x per systeem.

Maar goed. Fantastische ervaring. Booten van de cd. Snel nog wat zaken tonen. Setup opstarten. Ja de volledige harde schijf, dat mocht. De nodige instellingen selecteren. Klikkerdeklik, en setup is bezig. Ondertussen verder uitleg. Alles loopt vlot, wel wat traag, maar dat lag aan die PC zelf.

Reboot. Inloggen. Configkes, uitleg. Uit luiheid Easyubuntu gedraaid. Ik moet mezelf eens een script ineensteken die dat volgens de regels der kunst doet. Soit.

Printer, scanner, webcam, onboard geluidskaart, usb geluidskaart. Allemaal out of the box geïnstalleerd.

Enkel het importeren van zijn address boek wou niet lukken. Maar dat lag eerder aan het b0rken export formaat van die andere emailclient. CSV files met puntkomma’s als separator en zo. Je weet wel.

Tussendoor DVD’ke afgespeeld, mp3’s, filmkes (altijd leuk vragen of ze wat filmpjes liggen hebben om te testen :-p ) en wat nog. En daar ergens staan foto’s. En dan ontdekken ze dat Gnome dadelijk previews geeft van al dat moois :-D. Affijn, en dan hier en daar nog wat installeren en zo en daar nog in een terminalke prutsen.

— Amaai, en jij hebt nu al die programma’s open staan, en je speelt DVD af en je installeert software. En dat draait vlot.

Iedereen tevreden.