Success met Ubuntu Linux

Een jeugdvriend, die ik in geen jaren meer zag, maar met wie ik de laatste jaren geregeld IM contact heb, had een tijd terug af en toe enkele frustraties met zijn PC.

Naar goed vermogen probeerde ik hem te helpen, zelfs toen hij vragen over Frontpage had. Ik weet eigenlijk niet meer hoe het juist zover kwam, doch op een bepaald ogenblik, nadat ik hem vertelde over Linux in het algemeen en Ubuntu in het bijzonder, was hij voldoende overtuigd om dat eens te proberen.

Zonder een IT specialist te zijn, is hij zeker geen onwetende n00b. Dit heeft hem voldoende op weg geholpen om volledig zelfstandig de laatste Ubuntu release te downloaden en op cd te branden, en deze op zijn pc te installeren. Hij slaagde er vrij snel in wat wegwijs te worden in het systeem en extra software te installeren, en dit liep een tijd goed tot hij me wist te vertellen toch terug naar Windows te booten, niet zozeer om zichzelf doch vooral omwille van vrouw en dochters, die hun eigen vertrouwde programma’s en spelletjes wilden bewaren. Chercher la femme, en zij waren het natuurlijk niet die de problemen oplostten als deze zich voordeden natuurlijk.

Tot ik hem enkele dagen geleden hoorde. Windows XP was zwaar gecrashed en in de ver gevorderde staat waarin deze niet meer opstartte. Gelukkig startte Ubuntu nog vlot op en kon hij snel weer communiceren. Ik herinner me zelfs niet meer waarover hij me toen aansprak, ik geloof niet dat ik het Windows probleem nog diende te troubleshooten. Enkele vraagjes om verder wegwijs te geraken in Ubuntu was belangrijker en interessanter.

Gezien deze voorgeschiedenis, vroeg ik hem zijn ervaringen eens neer te schrijven, opdat ik ze met jullie zou kunnen delen. Wat ik hieronder dan ook graag doe. Buiten de nodige typografische aanpassingen is dit letterlijk wat ik van hem kreeg:
Verslag Linux.odt
.


Als gevolg van teveel problemen met mijn Windows computer (nog steeds een PIII) vond ik het genoodzaakt om iets anders uit te testen. Wat waren mijn problemen :

  • Traag opstarten (2-3min)
  • Zeer lange wachttijden voor het openen van bestanden
  • Geregeld vastlopen van de pc (reboot)
  • Als snel kwam ik terug op eerder voorgestelde Linux – waar ik steeds sceptisch tegenoverstond. Ik had een tweede schijf dus was het het proberen waard.
    Al snel was het opstarten en omschakelen van het éne naar het andere programme een luxe in vergelijking met windows (2000 of XP)
    Natuurlijk was het geen evidentie om de eerste Linux stappen te leren, zoals installatie van programma’s, commando’s voor updates of installaties.
    Ik heb lange tijd geslapen op het forum om het één en ander te kunnen instaleren. Toch was ik blij dat ALLE documenten van mijn windows omgeving te openen waren onder Linux. Dat was al een hele geruststelling.

    Maar….. dan waren er ook nog de kinderen en de vrouw. Geen computer kenners, of toch beperkt tot internet en wat Word gebruik. Dus heb ik dan toch maar de tweede schijf van XP voorzien. Word voor de vrouw (ze begon het nu onder de knie te krijgen) alsook Outlook. Voor de kids was het ook de omgevings gewoonte die hen aantrok naar XP

    Zelf heb ik dan ook gezondigd doordat uiteraard de buitenhuise werkstek XP is. En ik een PDA gebruik voor data uitwisseling. Ook het gebruik van enkele specifieke programma’s zoals mijn facturatie e.d.m. eisten een Windows omgeving.

    Maar toch….. XP is gisteren weeral eens gecrashed! Dus moet ik toch toegevendat linux zeer sterk in z’n schoenen staat, met volgende uitdrukkingen :

      STABIEL, SNEL, GOEDE LAY-OUT, GEBRUIKSVRIENDELIJK, “VRIJ” en ga zo maar door.

    Mijn conclusie:

    IK blijf bij LINUX maar zal toch mijn spijtig genoeg XP moeten herinstalleren voor sommige toepassingen.

    Een mooie, eerlijke getuigenis leek me. Objectief? Dat is een getuigenis nooit. Er zijn zeker argumenten in te brengen om Windows te verdedigen. Maar dat is het punt niet. Want er is geen énig zaligmakende Waarheid. Je kan een principiële keuze maken, en je daaraan houden en dat standpunt met verve verdedigen. Maar zal je gelijk hebben? Voor zij die er open voor staan wel. Wie totaal niet op dezelfde golflengte zit laat je beter gerust. Of je kan evengoed Anderlecht en Club Brugge tegen mekaar uitspelen.

    Maar voor de gemiddelde gebruiker (gemiddeld als tussen de absolute n00b en geen doorgewinterde freak) is een OSS systeem zeker een bruikbaar alternatief.

    Als die er maar voor open staat.