Omschakelen naar Openoffice in een organisatie: een getuigenis

Een relatie gaf me recent feedback over zijn poging om OpenOffice te introducren in zijn organisatie, en ook binnen het cursusaanbod dat ze aanleveren.

Ik geef zijn feedback, as is, hier terug.

Er valt uiteraard nog veel te zeggen hierop, doch dat is nu even niet de bedoeling. De problemen die aangekaart worden zijn (al dan niet vlot oplosbaar) concrete problemen waar eenieder mee geconfronteerd wordt.

Meer weten over OpenOffice.org in het bedrijf? Kom in op 10 Juni 2008 naar het Profoss OOo event.

A. IMPLEMENTATIE in ORGANISATIES
Het vraagt inderdaad een uitgebalanceerde gestructureerde campagne om mensen te overtuigen en overhalen om extra inspanning te willen leveren met een ander programma dat ze gewoon zijn.
We hebben hier ons pc’s vervangen met xp-machines van www.ecopc.be met msoffice pre-installed en OpenOffice eroverheen als default office pakket. Niet echt een succes.
M.i. wil de modale gebruiker slechts één ding: zo weinig zorgen aan software-interpretaties willen besteden. Het gewoonte/gebruiksgemak heeft de absolute voorkeur. Heb ik zwaar onderschat.
Verkeerde aanpak was:
1) Vragen : wie wil er cursus? Want Antwoord: niemand. Daar wil niemand tijd voor vrij maken.
2) Op nieuwe pc’s werd het geïnstalleerd als default applicatie, en gewacht op opmerkingen of vragen. Die kwamen niet! (MsOffice snelkoppelingen nog slechts “verstopt” in C:Documents and SettingsCurrentUserMenu StartProgramma’sMsOffice) Gebruikers zochten naar oplossingen buiten de applicaties: wordpad, msword, …
3) Gebruikers actief bevragen of er problemen waren, leverde ook niets op. Schoudersophalend werd geantwoord: “ik vind dat ambetant;’k gebruik toch liever Word” of “ik heb daar nu geen tijd voor”
MsOffice staat nog wel op de pc, om conversieproblemen met bestaande cursussen te kunnen oplossen.
Gevolg:
1) mensen steken liever tijd in oude Word op te snorren, dan me te contacteren met vragen over OOo.
2) Ms update overschrijft met updates voor MsOffice de settings voor het openen van documenten etc, zodat plots de pc configuratie wijzigt: Ms Word opent toch terug de documenten, snelkoppelingen verschijnen terug op het bureaublad… (WRAAAHHHH!)
Zo’n conversie mist(e) bij ons vooral gestructureerde leiding en ondersteuning van het management:
verplicht opleiding, verplicht gebruik
+ wat ook nodig is : “conversietijd” ttz.
a)Alle documenten omzetten en controleren op layoutwijzigingen, zodat MS Office op de pc’s volledig uitgesloten kan worden.
b) macro’s in excel opnieuw schrijven en testen! De MsExcel-macro’s in onze veel gebruikte formulieren deden het plots niet meer!

Interessant is wel: Weet je wie er niet over klaagt? De absolute pc-digibeten die niet eens gemerkt hebben dat het nu OOo ipv. MSO is! Omdat ze Word of Writer gebruiken als een kladblok: nieuw-opslaan-print. En misschien omdat ze het vooral aan zichzelf wijten als er iets niet terug vinden???

B. INSTALLATIE voor THUISGEBRUIKERS
Toegegeven, de installatie is niet ingewikkelder dan bij MsOffice.
Maar we hadden graag een volautomatische installatiecd gehad, om aan newbies te kunnen meegeven.
En inderdaad, die newbies zouden een msoffice óók niet weten te installeren. Maar ons idee erachter is: Als we nieuwe gebruikers zo snel mogelijk gewoon/evident maken om OOo te gebruiken, dan zullen ze geen MsOffice meer extra gaan vragen.
Van zodra ze het vragen aan buur/zoon/dochter, gaat het meestal niet meer door (“wat heb je je nu weer laten aansmeren? Hier zie, ik zal dat eens komen doen voor u, zie”) en komt er toch nog MsOffice op hun pc te staan.
Ik heb inderdaad die Orca tool optie ook gevonden, maar ik ben er te weinig in thuis.
Daarom vind ik het jammer dat er op het net nog geen kant&klaar versie te downloaden is, die we kunnen branden en doorgeven.
Bovendien vind ik de tijd niet om te testen : Verschillende OS, verschillende installer-pakketten 2.0 en 3.1, invloed admin.credentials,etc plus nog wat vragen over .pps, powerpoint viewer en Impress bijvoorbeeld.
Maar misschien wil ik te veel gebruiksgemak toveren, en moeten we eerder de nu Nederlandse portable Apps eens verder testen http://www.antoinevandinter.nl/weblog/?cat=19

Categories: All 0 comments