Windows doet soms rare dingen

Wie me wat beter kent, weet dat ik nog mijn best doe om geen FUD in geen van beide richtingen te verspreiden, en dus ook daar waar nodig (en gepast) Windows systemen zal verdedigen.

Maar nu moet er me toch iets van het hart. Rant ahead. Sinds mijn opstart een klein jaar geleden heb ik eigenlijk relatief weinig zuiver Windows projecten gedaan.

Een van de weinige zuiver-Windows projecten voor ons verliep onlangs in december. En het moet me van het hart, ik heb in het voorbije jaar geen zulk een extreme problemen meegemaakt als bij de opvolging nu van dit project. Zelfs bij een total-loss harddisk crash van een Debian systeem een half jaar geleden had ik meer controle en meer vertrouwen in een herstel.

Maar deze SBS zit een maand na een cleane verse en deftige (ha, ja, ik weet wat ik doe hé) setup, vol van services-restart en antivirus-do-not-run-while-backup scripts.

Ondanks dat alles, stuurt de fantastische SBS reporting me nog regelmatig mailtjes dat store.exe te veel geheugen inneemt. Het mailtje meldt uiteraard niet hoeveel megabytjes dat dan wel is. Wel spontaan de medeling dat je in console huppeldepup die drempelwaarde kan aanpassen zodat je ze minder vaak zou krijgen:

Het proces store.exe gebruikt meer geheugen dan normaal. Controleer of u problemen heeft met e-mail. Als er problemen zijn, dient u de Microsoft Exchange Information Store-service te stoppen en opnieuw te starten. U kunt deze melding uitschakelen of de drempelwaarde ervan wijzigen via de taak Waarschuwingsmeldingen wijzigen in takenlijst Controle en rapportage in Serverbeheer.

En uiteraard monitor ik dat beest bijna dagelijk, want anders crasht om de zoveel dagen het zootje helemaal en belt de klant me stipt op het uur dat ik met Arthur richting school wil vertrekken.

En wat blijkt nu? Enkele uren geleden, bij een spontane controle, staat het geheugengebruik op een, normaal, laag pitje. Even later krijg ik een mail die ik nu pas even geleden las, waarna een controle van de situatie me opnieuw bevestigt dat geheugengebruik geen probleem is. En zonet toch maar weer een mail krijgen dat het weer niet OK is. En nu dus vaststellen dat het nog steeds geen probleem is.

Ik weet gewoon dat Windows of Exchange nooit zichzelf zo snel kan herstellen.

Kijk, dat een daemon (store.exe is die naam eigenlijk niet waardig) af en toe raar doet en miserie geeft, daar kan ik nog inkomen. Het gebeurt met de beste, hoewel toch niet zo vaak. Maar als zelfs de basis rapportering over het geheugengebruik op een vrij debiele manier faalt, dan krijg ik het gewoon.

Het toppunt van al is dan dat ik mij verantwoordelijk voel. Dat ik me schuldig voel omdat ik die server eigenlijk niet stabiel geconfigureerd krijg. En dat ik dus niet al mijn uren aanreken. Dat ik mij moet verantwoorden voor iets waar ik geen controle over heb. Althans toch als ik een goede service wil verlenen aan mijn klant.

Kijk, ik heb niets tegen “professionals” die, onder andere, met Windows systemen werken. Ha neen natuurlijk niet. Mensen met oogflappen daarentegen, zij die enkel en alleen maar bij Windows zweren, zouden dagelijks 5 stokslagen en wekelijks 10 zweepslagen moeten krijgen, totdat ze zich de professionele eerlijkheid eigen maken om ook met andere systemen te werken en kennis terzake eigen maken.

We zouden al heel wat verder staan dan.

Categories: All 0 comments