Boekhouding op Linux

Ik zoek al een tijdje naar een pakket om de boekhouding van mijn ouders eindelijk eens te informatiseren, en hen te verlossen van die papieren grootboeken.

Wanneer een techneut naar zoiets zoekt, dan spelen de boekhoudkundige kwaliteiten van dat pakket in eerste instantie niet zo’n rol, doch de technische specs van de software des te meer.

Dat iets deftigs onvindbaar is op Linux weten we intussen al langer. Tenzij je in de zware categorieën gaat, maar een server die 100 gebruikers kan ondersteunen en een pakket van 5.000 Euro is hier lichtjes overkill.

Jammer, want ik heb geen zin om speciaal daarvoor thuis een Windows machine te moeten opzetten. Idealiter was ik tevreden geweest met een console based applicatie, zodat mijn zusje er remote over SSH ook aan kon. Wisfull thinking.

Dan maar beginnen zoeken naar een ASP oplossing. De meeste softwareboeren hebben tegenwoordig wel een aanbod in die richting, doch dit is vaak een Citrix oplossing die remote access geeft op hun Windows applicatie op een Windows server. In principe heeft Citrix wel een client voor diverse platformen, doch bij een snelle test wou dat toch niet zo vlot lukken door een probleem met de configfile die je bij de demo kon downloaden, en intussen wacht ik al 4 dagen op feedback op mijn mailtje…

Het is eigenlijk ongelooflijk hoe weinig reactie ik kreeg in het algemeen. Ik heb intussen een stuk of 4-5 bedrijven aangeschreven via internet, met de vraag naar info over de specs van hun aanbod. Als je weet hoeveel een lead waard is voor sommige bedrijven, dan zou je toch verwachten dat er een horde salesdrones reageren en je lastig vallen om hun produkt te slijten, in plaats van de vraag van een geïnteresseerde potentiële klant klaarblijkelijk te negeren.

Maar neen hoor. Geen enkele reactie. Nog geen half. Wellicht begint het daar te duizelen van mijn simpele doch technische vragen, en vallen ze in zwijm bij ‘linux support”. In de praktijk doen die mensen, ondanks hun “multi-platform” marketing, enkel in Windows oplossingen. (Het valt me trouwens steeds weer op hoe moeilijk het voor een technische onderlegde klant is, om zich in te lichten over specifiek technische specs van een produkt: eigenlijk wil ik rechstreeks vragen stellen aan de programmeur, niet de sales die daar niets van weet.)

Maar goed, ik heb overdreven. Slechte punten, doch voornamelijk van die mensen die hun oplossing rond Citrix bouwden. Eén andere had een web based oplossing: Admisol. Hun website is vrij volledig, en (niet toevallig) ook over technische details. De FAQ verwijst zelfs naar MD5 checksums die verhinderen dat je met backups foefelt.

En laat het nu net die – op het eerste zicht – interessantste oplossing zijn, die wel van zich laat horen! Ik had hoofdzakelijk twee vragen: hoe zit het met de browser/os ondersteuning – want ik op Linux, zus 1 op Windows en zus 2 op Mac – en hoe zit het met backups/exports van de data – want ik wil vrij over mijn data kunnen beschikken en niet vasthangen aan een propriëtair formaat waardoor ik van de leverancier afhang om iets extra te kunnen doen. Aangezien ze ook prat gaan over integratie met MS Excel, ook eens gechecked hoe het zit rond OpenOffice.

En dan krijg je dit als antwoord:

De volgende Admisol release (kwartaalrelease steeds na btw aangifte kwartaal, dus week na 20/1/2007 online) heeft als voorkeurbrowser Firefox. IE blijft echter ook werken, maar intern bij Admisol geven we de voorkeur aan firefox.
Openoffice werkt evengoed als Excel, behalve bij het importeren van datumvelden. In de volgende versie is ook dit probleempje verholpen.
Vanaf versie 2007Q1 bieden we volledige ondersteuning voor zowel Firefox als open office.
Het is een Excel formaat, dus geen cvs. Dit wil zeggen dat Excel opmaak behouden blijft (binnen Admisol kan u in de fiduciaireversie zelf lijsten en rapporten in Excel aanmaken)
Alle stamgegevens kunnen via Excel geïmporteerd worden.
Ook dagboeken kan je via Excel importeren, hoewel we liever gebruik maken van xml bestanden.

Ik geloofde mijn oren ogen niet. Zijn er toch nog bedrijven in die sector die vernieuwen en niet alleen ISV in het zog van de groten spelen?

Intussen ook nog een goede reactie gesprokkeld op Usenet, en verder zijn de prijzen inderdaad redelijk.

Dit gaan we de komende wekens eens testen.

Categories: All 0 comments