Plain text is voor ouwe zakken

Dat er sprake is om in België het ODF formaat te hanteren binnen de overheid, is intussen oud nieuws. Bruno Segers, baas van Microsoft België vindt dit precies geen leuk nieuws.

Dat hij als Microsoft directeur overkookt kan ik perfect begrijpen. Dat hij een boompje zet over hoe men aan strategie moet doen en kritiek toont over hoe de politiek hiermee omgaat is te verwachten. Kritiek op de politiek is tenslotte een gemakkelijk onderwerp, waar hij in het verleden nog dankbaar gebruik van heeft gemaakt telkens een politieker iets voorstelde dat tegen de Microsoft kar inging. Het is tenslotte zijn job.

Maar dan post hij dit blog item in Courier New, een monospace font. Zonder speciaal effect heet dat dan, alsof plain text geen speciaal effect is. (Ik had de grap eerlijk gezegd maar door nadat ik zijn blog-site zelf eens bezocht, want die plain text opmaak kwam niet te voorschijn in mijn feed-eater – content en presentation zijn nu toch al een tijdje gescheiden machten.)

Wel mijnheer Segers, ik ben geen moraalridder, noch een kabinetsmedewerker, maar toch wel een beetje een IT specialist. En dan nog van het soort dat door u gecertifieerd is.

Nu, het gebruik van Plain Text, waar het “.txt” formaat gebruik van maakt, brengt voor de gemiddelde mens misschien een beeld naar voor van mainframe terminals die ten tijde van War Games cool waren. Ik kan u echter verzekeren dat ik in een moderne IT omgeving nog steeds heel veel plain text gebruik. Soms heb ik zelfs moeite met uw software, die me verplicht iets ingewikkelders te gebruiken, terwijl plain text zoveel gemakkelijker zou zijn. Soms laat uw software mij zelfs niet toe te kiezen voor plain text, wanneer ik dat wou.

En eerlijk gezegd, als ik zie hoe een email thread er na enkele conversaties uitziet als je Outlook zijn rich text of html ding laat doen, dan hebt u wel gelijk. Soms is teruggrijpen naar een simpele Open Standaard inderdaad een hele stap vooruit. Daar zou een GSM misschien ook beter mee omkunnen 😉

Maar ik wijk af, sorry voor the rant, Bruno. Maar dat krijg je als je niet in detail gaat en het hebt over serene gesprekken die alles zullen oplossen. Een techneut als ik blijft dan op zijn honger zitten. Wellicht lezen we deze week de propere argumentatie.

NB. Kan iemand me uitleggen hoe je trackbacks maakt voor MSN spaces? Dat lukt precies niet op een Standaard manier.