Sociale netwerken

Af en toe kom ik een nieuwe website tegen die je helpt om sociale netwerken uit te bouwen. Eentje die de laatste tijd iets meer blijft hangen is Linkedin. Vooral opvallend omdat een beduidend aantal IT-ers er te vinden zijn, en ik al sneller een stukje van mijn netwerk erin terugvond. Ik ben er niet achter waarom Linkedin populairder zou zijn, als dat überhaupt zo zou zijn. Laat ik dat eerder aan het Fatum toewijzen.

Verder dan deze vaststelling gaat dit eigenlijk niet echt voor mij. Misschien dat voor wie een fervente netwerker is, en zo’n tool heel doelbewust gebruikt, dit anders ligt, maar mij lijkt dit soort platformen weinig functioneel wegens te vertikaal. Nogal rigide naar gebruik en wat je ermee kan doen (je moet je aanpassen aan de API, databasemodellering en wat nog van die site). Dat werkt minder goed dan een open systeem waar je alle kanten mee uitkan.

Nee, dan heb ik het toch meer van deze blog en de rss feeds die ik volg, en de interacties die daaruit volgen. Aangevuld met instant messaging, email, usenet en list servers en zo leg je ook een netwerk aan, op je eigen ritme, op direkte kontakten gebaseerd, waar je snel je eigen evaluatie aan geeft.

Uiteraard is zo’n website slechts een hulpmiddel en wil je uiteindelijk mensen ook irl ontmoeten. Vooral binnen mijn vakgebied is dit al minder evident. Een grote groep collega’s om ervaringen uit te wisselen is één zaak, binnen dezelfde firma blijft de diversiteit van deze ervaringen toch relatief beperkt. Samen met een ex-collega, rees het idee om een los groepje van informatici samen te brengen, om op geschikte momenten ervaringen uit te wisselen. Het idee van een sociaal netwerk zat er toen nog niet eens in, maar uiteindelijk draait het daar wel om.

Het is al bijna een jaar geleden dat de ‘ITPRO’ list aangemaakt werd en intussen zijn we een groepje van een tiental mensen en hebben we twee Geek Dinners achter de rug. Hoog tijd om de bende nog eens samen te brengen. Ik zou het tempo trouwens willen opvoeren tot 3 of 4 keer per jaar en dan zou een uitbreiding van het netwerk wel aangewezen zijn.

Interesse? We kwamen tot op heden op een weekavond samen in het Gentse A Capella voor een avondvullende drank met hap. Zie de ITPRO page of de mail archieven voor meer info. Inschrijven hier of stuur een mailtje.