Microsoft SQL Server 2008

Het gaat hier vandaag als een lopend vuurtje rond. Microsoft gaat binnen een maand of 8 (dagprijs) onder meer de nieuwste versie van hun database server uitbrengen. Over die database server op zich nu geen kwaad woord, SQL Server is sinds pakweg versie 7 toch wel een van de betere en aangenamere producten uit de Redmond stal.

Maar het is intussen nog niet zo lang geleden dat versie 2005 uitkwam. Ik herinner me nog niet zo lang geleden een namiddag in ‘t Kasteel van Zwijnaarde met heel Orbid aandacht krijgen van een sessie pep-talk over de sql/visual studio combo. Toen hadden we al iets van “ogh ja, wat nieuwe toeters en bellen, maar uiteindelijk is het een DB server die zijn ding moet doen, en zoveel nieuws is er dan niet”.

Enfin, twee jaar later komt er dus al een nieuwe versie. Vinden jullie nu ook niet dat zoiets vreselijk rap is? Tussen de vorige en huidige versies zijn er bijgod meer dan vijf jaren tussengeweest. Toeval of niet, die huidige versie zit dus nu ook ongelooflijk vol van de marketing snufjes. Business Intelligence en zo, dat ligt tegenwoordig goed in de markt natuurlijk.

Wat doet PostgreSQL eigenlijk? Even kijken naar de major releases:

  1. Release 8.2 Release date: 2006-12-05
  2. Release 8.1 Release date: 2005-11-08
  3. Release 8.0 Release date: 2005-01-19
  4. Release 7.4 Release date: 2003-11-17
  5. Release 7.3 Release date: 2002-11-27

Pakweg ongeveer 1 per jaar dus. Maar is dit eigenlijk vergelijkbaar? Een PostgreSQL gaat over de basis: een database server. Hooguit wat replicatietoestanden en nieuwe syntax. Dat zit in SQL Server ook. Het verschil zit natuurlijk in de bundel. De load van software die je allemaal door dezelfde setup wizzard gedraaid krijgt. En dat is sinds SQL 2005 wel een hele bundel. Maar goed. Een nieuwe versie dus. ‘t Is dat er wel iets anders achter steekt dan Release Early, Release Often natuurlijk. En ik vrees toch vooral dat het de groene amerikaantjes zijn.

“Ze voeden de sales maar de (hardcore) tech’s zien er ‘t nut niet van in.” vertelt iemand die er (nu nog) dagelijks met zijn neus op kijkt. Maar hij walgt dan ook van de autogenerated crap die je met de grafische MDX designer maakt. Ik volgde ook even niet meer, maar denk gewoon “Frontpage OLAP queries”. *shiver*, ja.

Hopelijk zijn ze niet vergeten om de “exportfunctionaliteit naar Excel” te blijven ondersteunen, dan kan de Y&Z consultant zijn checklist ook afpunten.