gezocht: een moderne video camera zonder te veel tralala

Met de kinderen die groter worden, begin ik meer en meer een video cam te missen. Een deftig fotoaparaat (die ik niet deftig kan bedienen, maar dat is iets anders) heb ik al.

Maar als ik nu niets doe, dan weet ik dat het me gaat spijten als ik in x jaar geen bewegend beeld materiaal van mijn twee ettertjes heb.

Maar wat moet ik dan kopen? Ik heb geen flauw benul van wat de huidige toestand is. Mijn madam heeft nog een toestel waar kleine VHS cassettes in passen…. Een jaar of 15 oud denk ik.

Vandaag de dag lijkt het me dat gelijk wat die een beetje een goeie resolutie en mooi beeld kan vangen sowieso een resultata geeft dat je ergens op een harde schijf bewaart. Een hard disk met data die je online bewaart is sowieso het enige waar ik nog een beetje in geloof vertrouw.

Is zoiets te kopen tegenwoordig? En op welk medium bewaart die camera zijn materiaal? Totdat je die data op je file server zwiert uiteraard. Ik onderstel dat men tegenwoordig de capaciteit van een cam in meerdere (tientallen?) gigabytes rekent?

Maar hoe zit dat dan met de codecs. Iets dat ik nooit goed gesnopen heb. Je hebt het formaat van de bestanden, en de codec die dat intern gebruikt, veel meer snap ik daar eigenlijk niet van. Ik denk dat ik onlangs een .AVI maakte met materiaal in de Theora codec, en niemand kon mijn “avi” lezen. Geen idee wat ik verkeer deed. Ik wil het eigenlijk niet weten, geef me gewoon iets dat werkt? Maar om te weten wat ik best kan kiezen kan ik het wel beter weten ook zeker?

Is er een reden waarom ik die camera van 200 Euro die ik in de Lidl/Aldi/.. kan kopen beter niet gebruik? Zeker in deze Youtube jaren waar low-resolution uiteindelijk meer dan genoeg is vergeleken met die Hi-8 (en ook andereen oudere) van mijn ouders (met beeldmateriaal die 50 jaar oud is en die ik dringend moet gedigitaliseerd krijgen, als iemand daar een tip voor heeft, ook welkom).

Alle tips welkom! Dank bij voorbaat.